top of page

Peilingen Tweede en Eerste Kamer

Updated: Oct 4, 2019

We weten allemaal dat de Eerste Kamerverkiezingen en weer rap aankomen, op 29 november mogen de keizers weer naar de stembus. Maar hoe staan de partijen ervoor? Dat zult u zien in dit artikel. We kijken naar de verschillen en proberen die te verklaren.


Peiling Tweede Kamer:

FvD: Forum voor Democratie haalt er respectievelijk 2 zetels bij, geen slechte prestatie. Ondanks het toch niet uittreden uit de Europese Unie weet de rechtse partij nog steeds 2 zetels binnen te slepen. Dit kan zijn door de nieuwe vormen van democratische vernieuwing, zoals referenda, direct gekozen Eerste Kamer etc.

D66: De grootste verliezer volgens deze peiling is D66, die 9 zetels verliest. Dit kan komen doordat ze een coalitie zijn aangegaan met FvD maar vooral omdat ze die ook aangaan met de PVV, de natuurlijke aartsrivaal van D66. Verder kunnen de Democraten een klap hebben gekregen wegens het feit dat ze meewerken aan rechts beleid.

PfN:

De tweede verliezer bij deze peiling is de Partij voor Natuurstaat. Deze doet vrijwel nooit mee aan debatten en heeft nog geen enkel wetsvoorstel ingediend. Het lijkt erop dat ze alleen in de Kamer zitten om geld binnen te slepen, of om andere partijen dwars te zitten die wel verder willen met de Federatie.

SP:

De socialisten krijgen er 4 zetels bij, een van de winnaars dus. Hiermee komen ze op 26 zetels en kunnen ze echt wat gaan betekenen voor een eventuele nieuwe coalitie. Reden voor deze stijging kan zijn hun standpunt omtrent de EU, hun vasthoudendheid, of omdat ze vaak protesteren tegen de huidige minister-president en de andere partijen in de Tweede Kamer

PVV:

De PVV behoort ook tot de winnaars, zij halen -- net als de socialisten -- 4 zetels erbij en kunnen hiermee een grotere stempel drukken op het beleid. Reden van de groei kan zijn: hun standpunt omtrent het uittreden uit de Europese Unie, hun vluchtelingenstandpunt, of hun islamkritiek.

SGP:

De gereformeerden hebben ook 4 zetels winst geboekt, zij hebben met hun geloofsovertuiging genoeg stemmen weten te trekken om winst te boeken, de groei kan ook net als bij de anderen zijn, vanwege hun EU-standpunt.


Peiling Eerste Kamer:

FvD:Forum voor Democratie verliest 3 zetels, waarschijnlijk 1 aan de PVV, en 2 aan de SGP. Dit kan komen door het feit dat FvD in de afgelopen termijn, de Eerste Kamer er zonder de wil van de bevolking te peilen doorheen heeft gedrukt. Zelfs zonder goedkeuring van de Tweede Kamer, dit gebeurde onder FvD Minister van Binnenlandse Zaken & Democratie 'european_maps', die zelf uit het Verenigd Koninkrijk komt, en in Spanje resideert.

D66:

De democraten verliezen 1 zetel, waarschijnlijk aan de SP of SGP. Oorzaak kan zijn: in zee gaan met FvD en PVV terwijl Nederlands oud-fractievoorzitter Alexander Pechtold altijd heel fel was tegen Wilders en Baudet, en de PVV uitsloot voor samenwerking, dus hun partij hebben verraden.

PfN:

De derde verliezer bij deze peiling is de Partij voor Natuurstaat. Deze doet vrijwel nooit mee aan debatten en heeft nog geen enkel wetsvoorstel ingediend. Het lijkt erop dat ze alleen in de Kamer zitten om geld binnen te slepen, of om andere partijen dwars te zitten die wel verder willen met de Federatie.

SP:

De socialisten krijgen er 1 zetel bij, een van de winnaars dus. Hiermee komen ze op 3 zetels en kunnen ze wat gaan betekenen voor een eventuele nieuwe gedoogconstructie. Reden voor deze stijging kan zijn hun standpunt omtrent de EU, hun vasthoudendheid, of omdat ze vaak protesteren tegen de huidige minister-president en de andere partijen in de Tweede Kamer

PVV:

De PVV behoort ook tot de winnaars, zij halen -- net als de socialisten -- 1 zetel erbij en kunnen hiermee een grotere stempel drukken op het beleid. Reden van de groei kan zijn: hun standpunt omtrent het uittreden uit de Europese Unie, hun vluchtelingenstandpunt, of hun islamkritiek.

SGP:

De gereformeerden hebben 4 zetels behaald, zij hebben met hun geloofsovertuiging genoeg stemmen weten te trekken om winst te boeken, de groei kan ook net als bij de anderen zijn, vanwege hun EU-standpunt.

Comments


bottom of page